Vissen uit Heidebloemplas


 

 

 

 

 

Het water uit de Heidebloemplas staat laag. Zo laag zelfs dat we de plas vrijwel moeten leegvissen.

Door de Heidebloemplas leeg te vissen, voorkomen we dat veel vissen dood gaan. Wanneer het water zo laag staat als nu, is er namelijk te weinig zuurstof voor de vissen om te overleven. Bij het vangen van de grote vissen werkten we samen met Waterschap Vallei en Veluwe en Hengelsportvereniging Voor ons Plezier. De dieren zijn uitgezet op plekken waar ze wel kunnen leven. Omdat de kleine visjes achterblijven, blijft er vis aanwezig in de Heidebloemplas. Deze vis zal zich op natuurlijke wijze weer kunnen voortplanten.

Droge zomer

De lage waterstand van de Heidebloemplas is het gevolg van de afgelopen droge zomers. De grond is zo droog dat de regen van de afgelopen tijd niet genoeg is om de hele plas te vullen met water. We hopen dat de plas zich in de winter weer vult door regen en sneeuw.

Bron, Ede Stad, woensdag 16 oktober 2019.

Extra informatie;

Voorafgaand aan de beslissing tot het afvissen van de grotere vissen uit de Heidebloemplas is er uitgebreid overleg gevoerd tussen meerdere organisaties en gemeente Ede. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij was het welzijn en de overlevingskansen voor de vissen.

Onder andere de waterdiepte, de watertemperatuur, de hoeveelheid aan zuurstof en het natuurlijke voedsel in het water waren hierbij van invloed. Op het moment van afvissen was het water amper 30 centimeter diep, de grotere vissen zwommen met de rugvinnen boven het water uit en de weersvoorspellingen waren ongunstig voor de waterspiegel. Het zou zeker weken moeten regenen voordat de plas weer op voldoende diepte zou kunnen komen.

Door op de onderstaande foto te klikken komt u bij de foto gallery van de vereniging. Hierop zijn foto's geplaatst waarop te zien is dat het water op het moment van afvissen heel erg laag staat. Ook kunt u zien dat, met hulp van de beroepsvisserij,  het afvissen goed georganiseerd is verlopen. Uitsluitend de grotere vissen zijn afgevangen, voor het transport direct overgezet in een bak met schoon zuurstofrijk water en kort daarop weer vrijgelaten in hun nieuwe omgeving. Er zijn ruim voldoende kleine vissen in de Heidebloemplas achter gebleven en hebben alle ruimte om verder te groeien.

Met dank aan alle betrokkenen zwemmen de grotere vissen in een nieuwe ruime omgeving waar ze alle gelegenheid hebben om oud te worden.  Copyright © 2011-2012. All Rights Reserved.