3e Nieuwsbrief 2021

Onderwerpen: vervolg kreeften Proosdijvijver, werkzaamheden aan De Slenk, Komende activiteiten, drijvend aas.

Vervolg kreeften Proosdijvijver

In de periode van 21 juni t/m 12 juli zijn onderzoeksbureau ATKB en vrijwilligers van onze vereniging druk bezig geweest met het wegvangen van de Rode Amerikaanse rivierkreeften uit de Proosdijvijver. In deze eerste periode/fase zijn er ruim 12000 kreeften (440 kg) weggevangen. Dit is een geweldig resultaat, maar we zijn er nog niet. Het is een illusie dat alle kreeften zomaar kunnen worden weggevangen. Naar verwachting zijn er nog tussen de 10 a 20% van de kreeften achtergebleven. Voor de korte en langere termijn is het belangrijk om te weten hoeveel kreeften er nog zitten en welke maatregelen getroffen moeten worden om de populatie kreeften te beheersen.


In de periode vanaf 1 september t/m 1 oktober gaan we de tweede fase in.
Dit betekend dat er vanaf woensdag 1 t/m 12 september opnieuw korven en fuiken (vangtuigen) worden geplaatst. Gedurende deze periode  worden de gevangen kreeften geteld, voorzien van een merk en teruggezet in het water.  Vanaf 13 t/m 19 september zal er een rust periode zijn waarbij er geen vangtuigen in het water zullen liggen. Hierna zullen de vangtuigen weer in het water worden geplaatst en kreeften worden weggevangen. Hierbij zal het inzichtelijk worden hoeveel gemerkte en niet gemerkte kreeften in de vangtuigen terecht komen. Deze toekomstige resultaten zullen inzicht gaan geven welke maatregelen getroffen kunnen worden voor het beheersen van de hoeveelheid achtergebleven kreeften. Voor u en ons betekenen deze tweede fase dat het in de periode 1 t/m 12 sept. en 20 sept. t/m 1 oktober verboden zal zijn om in de Proosdijvijver te gaan vissen. De gemeente gaat dit ook via de media en informatieborden aan het water kenbaar maken.

Over de schade welke de Amerikaanse rivierkreeften aan brengen aan de Nederlandse wateren en de eerste fase van het wegvangen In Ede zijn er meerdere publicaties geweest. Via TV, krant en internet bent u door de media en ons op de hoogte gebracht van het verloop van de activiteiten/vangsten aan de Proosdijvijver. Ook over het verloop van de tweede fase  zullen wij u via Facebook en nieuwsbrief blijven informeren. Eind dit jaar zal er op onze website een compleet verslag over het gehele project “Amerikaanse rivierkreeften uit de Proosdij” worden gepubliceerd.

Voor vragen  over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de gemeente Ede This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of stuur uw vraag naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Bent u getuige van ongeregeldheden, neem dan contact op met de afdeling handhaving tel: 0318-680132   

Werkzaamheden aan De Slenk

Voor de bouwvak zijn er een aantal veranderingen aan de Slenk zichtbaar geworden. Ook de komende dagen zullen er werkzaamheden aan de Slenk plaatsvinden welke van invloed zijn op de toegankelijkheid en bevisbaarheid van het water.
a) het rode vlak is een stuk water welke aan het bestaande water is toegevoegd;
b) de groene vlakken zijn afgegraven oevers langs de A30 welke het bestaande water een (tijdelijk) groter oppervlak geven;
c) de oranje lijnen zijn de huidige slibschermen. Deze zullen worden verwijderd waardoor het geheel met het bestaande water zal worden verenigd;
d) het paarse vlakje is een tijdelijke dam t.b.v. het bouwverkeer naar het eiland toe. Deze dam zal worden voorzien van slibschermen en een buis t.b.v. de doorstroming van het water. De dam zal de komende dagen worden aangebracht;
e) de witte lijn is de oever welke de komende tijd toegankelijk zal zijn voor de hengelsport;
f) de "P" staat voor de plekken waar op werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur geparkeerd kan worden (de wegen dienen vrij te blijven voor bouwverkeer).

Het gehele eiland is en blijft niet toegankelijk voor de hengelsport. Het bestuur is in overleg om te kijken hoe het eiland kan worden afgesloten. Wij stellen het nog steeds op prijs dat u uw visstek na het vissen schoon achterlaat.

 

Komende activiteiten

Voor de komende periode staan er nog verschillende hengelsport activiteiten op het programma.
Maandag 23 augustus, (Heideweek senioren) vanaf 18.15 uur aan de Proosdijvijver te Ede, inschrijving is gesloten.
Zaterdag 28 augustus, (senioren Z) vanaf 17.30 uur nabij de Rijnbrug bij Rhenen, opgave bij Paul Jegerings 0318-846378.
Zaterdag 4 september (senioren A) vanaf 7.00 uur aan De Slenk te Ede, opgave bij Hans Budding `06-83924527.
Zondag 5 september, (senioren Z) vanaf 7.30 uur nabij de Rijnbrug bij Rhenen, opgave bij Paul Jegerings 0318-846378.
Zaterdag 18 september (senioren Z) vanaf 17.30 uur aan de Lukkienvijver te Ede, opgave bij Paul Jegerings 0318-846378.
Dinsdag 21 september (jeugd) vanaf 18.00 uur aan de Stroombergvijver te Ede, opgave bij Dick Brehen 06-55740711.
Zaterdag 2 oktober (koningsvisser Senioren) vanaf 8.30 uur aan de Proosdijvijver te Ede, opgave bij Zoo&Zo hengelsport te Ede.
Zondag 3 oktober, (senioren Z) vanaf 7.30 uur aan De Eem te Baarn, opgave bij Paul Jegerings 0318-846378.

Meer informatie over onze activiteiten kunt u contact opnemen met Hans Budding 06-83924527 (senioren A), Paul Jegerings 0318-846378 (senioren Z) of Dick Brehen 06-55740711 ( jeugd activiteiten) of kijk op www.vooronsplezier.nl.

 

Vissen met drijvend aas

Binnen de gemeente Ede niet is  toegestaan om drijvend te vissen.
Het bestuur en de controleurs constateren meer en meer dat er met drijvend aas wordt gevist. Drijvend aas trekt behalve vissen ook vogels aan. We willen ten aller tijde de kans dat een vogel in een gehaakt stuk aas bijt voorkomen. In deze is de regel "beter voorkomen dan genezen".  Mocht je binnen de gemeente Ede door de controleur en/of handhaving op drijvend vissen worden betrapt, dan is de kans groot dat je VISpas zal worden ingenomen en naar het bestuur van de betreffende hengelsportvereniging word gestuurd. Bij dat bestuur kunt u dan een verzoek indienen voor teruggave van uw VISpas.

Wat verstaan we onder drijvend aas??
Tijdens het vissen mag aas welke voorzien is van een haak niet aan de oppervlakte blijven drijven. Het gehaakte aas dient onder het wateroppervlak aan de vis te worden aangeboden en is vanaf de oever niet zichtbaar (hierbij is het vissen met een vlieghengel met een kunstvlieg als aas uitgezonderd).

In aflevering 7 van VisTV XL heeft u kunnen zien hoe Pieter Beelen en Jan Willem in de Kraatsvijver te Ede met de vlieghengel op karper zijn gaan vissen.
In deze aflevering waren er broodkorsten in het water gegooid. Naast karper kwamen er ook vogels op de korsten af en aten hiervan. Pieter Beelen en Jan Willem gooiden het brood in het water om karpers naar de oppervlakte te lokken. Ze visten met de vlieghengel en laten duidelijk zien dat zij niet met drijvend aas aan het vissen waren.
Met succes vingen ze twee mooie karpers.

 

Tot slot

Het is nu nog niet duidelijk of we, gezien de corona maatregelen, eind dit jaar in de gelegenheid worden gesteld om een algemene ledenvergadering te organiseren. Hierover zullen wij u in de volgende nieuwsbrief informeren. Als u meer wil weten over onze vereniging en onze activiteiten, volg ons op Facebook en kijk op www.vooronsplezier.nl

Wij wensen u veel visplezier.

 

  Copyright © 2011-2012. All Rights Reserved.