Rode Amerikaanse Rivierkreeften

Ook na een intensieve “afvissing” in 2021, worden in de Proosdijvijver nog steeds Rode Amerikaanse Rivierkreeften aangetroffen. Alles lijkt erop dat deze kreeften zich alleen in de Proosdijvijver bevinden en niet in andere vijvers. Soms worden in andere vijvers ook kreeften aangetroffen maar dan gaat het niet om de Rode Amerikaanse. Die is schadelijk, de anderen niet.

Om meer te weten te komen over de verspreiding van kreeften worden de komende weken, verspreid door Ede, opnieuw fuiken uitgezet. De wijk Veldhuizen is recent gebaggerd en daar zijn geen rode rivierkreeften aangetroffen. Ook zijn een paar vijvers in Ederveen, Lunteren, Harskamp en Bennekom gebaggerd maar ook daar zijn ze niet aangetroffen. In de net gebaggerde vijvers worden daarom geen fuiken uitgezet, nu ligt de focus vooral op de Proosdijvijver en Ede-west en zuid.

De hele monitoring zal ongeveer zo’n 6 weken gaan duren. Wanneer de eerste fuiken uitgezet gaan worden is nog niet bekend maar de vereniging wordt door de gemeente en het waterschap op de hoogte gehouden.

  Copyright © 2011-2012. All Rights Reserved.