Bestrijding rivierkreeft Proosdijvijver binnenkort van start
Tijdens onderzoek voor de zomer is gebleken dat de rode Amerikaanse rivierkreeft weer aanwezig is in de Proosdijvijver. Deze rivierkreeft is een exoot die hier niet thuishoort. In 2021 zijn er ook een heel aantal rivierkreeften weggevangen en sindsdien is de populatie weer gegroeid. Eerder onderzoek toonde aan dat de populatie nog beheersbaar is, maar dat bestrijding op korte termijn wel noodzakelijk is om schade aan de natuur te voorkomen. Vanaf 31 augustus gaat de bestrijding van de aanwezige Amerikaanse rivierkreeft in de Proosdijvijver van start.
Overlast
De Amerikaanse rivierkreeft komt van nature niet voor in Nederland. Ze planten zich heel snel voort. En doordat ze over land kunnen lopen, verspreiden ze zich snel in een groter gebied. Helaas is deze kreeft niet goed voor de leefomgeving, ze brengen schade toe aan de planten en waterkant. Andere dieren kunnen er daardoor niet meer leven en het heeft invloed op hoe de vijver of singel eruitziet. Daarnaast zijn het echte gravers, waardoor de oevers kunnen verzakken. Deze overlast is de reden voor de gemeente en het waterschap om de kreeften te uit de vijver te verwijderen.
Bestrijding noodzakelijk
Vooralsnog is de exoot alleen in de Proosdijvijver gevonden. De situatie is op dit moment nog beheersbaar maar er is wel weer actie nodig. Als er niks gebeurt, verandert de vijver in een modderpoel. Bestrijding is daarom noodzakelijk. Ook om te voorkomen dat de dieren overlopen naar andere omliggende singels.
Vijver tijdelijk gesloten
Door middel van fuiken worden de kreeften door vissers van een gespecialiseerd bureau gevangen en afgevoerd. De kreeften die geschikt zijn voor consumptie worden geleverd aan restaurants of visverwerkers. Eventuele andere gevangen dieren worden weer in de vijver teruggezet. De bestrijding zal tot 26 september duren. In deze periode is de vijver daarom niet toegankelijk voor sportvisserij of zwemmende honden.
Bron www.ede.nl