De heideweek 2021 was dit jaar door de gemeente Ede wegens de Corona afgelast. Dit wilde natuurlijk niet betekenen dat de Weideweek viswedstrijd niet door kon gaan.

Al vroeg in de middag werden de voorbereidingen getroffen. Er verschenen tenten, banken, tafels en flaggen in het park. Vanaf de Veenderweg was goed te zien dat hsv Voor Ons Plezier een grote activiteit aan het voorbereiden was. Eind van de middag verzamelde de deelnemers zich in en rondom de tent om na loting zich naar de aangewezen plek aan de waterkant te begeven. Daar werden de viskisten opgebouwd en de hengels klaargemaakt. Dit jaar was er geen aankomst van de Heidehoogheden welke ook het startsignaal konden geven, maar ook een toeter doet wonderen. Na wat getoeter was de wedstreid begonnen.

Voorzichtig werd er middels het "cuppen" kleine beetjes voer op de visstek aangebracht.

Cuppen is een techniek waarbij er aan het einde van de hengel, aan de hengeltop een klein bakje is bevestigd. In dit bakje doet de visser een klein beetje aas of voer.  De hengel word dan voorzichtig vooruitgeschoven zodat het kleine bakje precies boven de visstek uitkomt. Hier draaid de visser langzaam aan de hengel waardoor het bakje voer/aas word leeggekiept. Op deze wijze brengt de visser steeds kleine hoeveelheden voer en aas naar de visstek en voorkomt hij dat er geen overvloed aan onnodig voer op de bodum van de vijver ligt. Deze techniek zorgt ervoor dat er net voldoende voer en aas op de visstek ligt om de vissen naar de visstek te lokken en actief te houden.

Vissen is geen kunst maar een sport waar uitrusting, techniek, geduld en geluk een grote rol vervullen.

Met een kleine visuitrusting (hengel, tuigje en wat maden of brood) kan iedereen altijd wel een visje vangen. Wedstrijdvissers vissen heel precies, ze vissen met hele kleine haakjes, dunne onderlijnen en een heel licht dobbertje om zo de minst geringe aanbeet te kunnen waarnemen. In de Proosdijvijver is er geen doorstroom van water, deze staat vrijwel stil. Door gebruik te maken van een heel icht dobbertje is de weerstand die de vis te bieden heeft om de dobber in beweging te krijgen zeer gering. Het minst geringe tikje tegen het aas geeft al een waarneming aan de dobber. Dit betekend opletten en zeker niet te vroeg aanslaan. Het aas bestaat onder andere uit maden, casters, mestpiertjes, stukjes mais, hennep..... De vissers wisselen tijdens het vissen geregeld van aas en kijken welk soort aas op dat moment het beste werkt. Afwisselen, kleine beetjes aas bijkuppen en blijven proberen. Als de kleinere vissen op de visstek zitten, blijf dan geregeld bij cuppen met aas, dan komen de grotere vissen er vaak vanzelf ook op af. 

Tijdens de wedstrijd werden er veel kleine vissen gevangen. De Prossdijvijver staat bij de vissers bekend als het water waarbij je met veel kleine vis ook in de prijzen kan vallen. Elnkele deelnemers hadden geluk en wisten ook de groter vis naar de visstek te lokken. Zij vingen dan ook een bliek of brasem. De karpers lieten zich deze avond niet verrassen en werden tijdens het wegen niet waargenomen. Na het wegen verzamelde de vissers zich bij de tent waarna de prijsuitrijking plaats heeft gevonden.

Ondanks dat de Heideweek dit jaar niet doorging, was het als van ouds een mooie en vooral gezellige visdag.

 

 Vangsten

Behaalde
plaats
Naam Visser Gevangen
gewicht
Behaalde
plaats
Naam Visser Gevangen
gewicht
01 Gerard Lodder
2920 11 Anton Verseveld 1110
02 Otto Versteeg 2430 12 Bouke Stroop 930
03  Jacco Heikamp 2410 13 Paul Jegerings 760
04  Wim van Roekel 2260 14 Gert Klaassen 670
05  Wouter van de Berg 1830 15 Wennie Stroop 600
06 Jan van de Bovenkamp  1720 15 Dick Brehen 600
07 Hans Budding 1700 17  Bart van de Linden  480
08 Ronny van Dijk 1490 18  Job Veldhuizen 360
09 Henk Oskam 1420 19 Gerrit Beekhuizen 0
10 Berend de Jager 1180        
                 
                 
           

 Totaal gevangen gewicht: 24.870 gram

Wilt u alle foto's van deze dag bekijken klik dan op de volgende foto.