Op woensdag 9 september is de laatste jeugdviscursus van start gegaan. De zon schijnt en de deelnemers zijn in groepjes van acht kinderen begonnen aan hun eerste opdracht.
Hier staat een groepje bij het vissen op het droge. In de lip van iedere vis zit een stukje ijzer. De deelnemers hebben een hengel waar onder aan het draad een magneetje hangt.
Onder begeleiding van kampioenen, echte sportvissers, gaan de deelnemers van post naar post. Bij het uitpijlen en uitloden van de dobber leren de kinderen op vakkundige wijze hoeveel lood er onder de dobber geplaatst moet worden. Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de grootte, de volgorde en de afstand van de loodjes worden naukeurig onder de loepe genomen. Als de loodjes goed verdeeld aan de lijn bevestigd zijn word de dobber in een emmer water neergelaten. De dobber moet rechtop in het water staan waarbij de uiteinde van de dobber, meestal het oranje gedeelte, net boven het wateroppervlak uit steekt. Voor enkele deelnemers is het best een lastige opgave om de juiste hoeveelheid aan lood te bevestigen. Een loodje kan het verschil maken tussen drijven of zinken.
Zelf een tuigje in elkaar zetten. Dat is ook een van de onderwerpen waar de deelnemers mee te maken krijgen. Op de tafel liggen alle benodigdheden. Plankjes voorzien van 4 meter nijlon, haakjes, dobbertjes, loodjes enz..... Iedere deelnemer gaat aan het naukeurige werkje beginnen. Onder het toeziend oog van descundige begeleiding gaat de dobber als eerste aan de nijlon draad. dan zijn de loodjes en het haakje aan de beurt. Voor de kinderen die al wat ouder zijn is er een haakje met een bled. Dit is een klein platgeslagen stukje aan het einde van het haakje. Dankzij dit kleine stukje kan de nijlon knoop niet van het haakje afglijden. Voor de jongere kinderen is er een haakje met een oogje. Deze is gemakkelijk aan de nijlon draat vast te knopen. Doordat de kinderen bij een andere post hebben geleerd hoe ze kunnen bepalen hoeveel lood er onder de dobber geplaatst moet worden is dit voor de meeste geen probleem. Nadat er een aantal loodjes zijn aangebracht testen ze in een emmer water of de dobber juist in het water staat. Het tuigje maken is een heel gepriegel, maar als hij klaar is is iedereen trots op het resultaat. De tuigjes mogen vanzelfsprekend mee naar huis.
Voerballen werpen. Het lijkt eenvoudig om een handje voer bij de dobber te gooien. Echter de werkelijkheid is anders. Als de deelnemers met een hengel in de hand op de stoel zitten en vervolgens een balletje in een voerbak willen gooien blijkt het toch lastig om de coordinatie goed te volbrengen. De meeste ballen worden naast de bakken gegooid. Enkele ballen belanden wel op de juiste plaats en leveren mooie punten op.
Voer en aas. Blijft ook een post waar de deelnemers met plezier naar toe gaan. Niet alleen om uitleg te krijgen over de soorten voer die je kunt maken, maar zeker wel om hier lekker met de handen in te wroetten. Het enen voer is los en kruimelig de ander is net een bonk klei. Het verschillende voer is voor verschillende wateren geschikt. Het losse voer gebruikt de visser in stilstaand water. Het vaste, kleiachtige voer is geschikt voor stromend water zoals rievieren. De maden en wormen zijn ook bij deze post een welvaren bezigheid. Waar zit de kop van de made??? Is dat die kant met dat ene puntje, of die kant met die twee puntjes??? kijk zelf maar naar welke kant de made op kruipt. Loopt een made achteruit???. Ja het blijft een mooi gezicht als de deelnemers de made en de wormen aan de haak proberen te krijgen.
Gedurende de drie uur durende viscursus zijn er zo acht verschillende posten gegaan. Iedere post met een onderwerp dat met het vissen te maken heeft. Aan het einde van de cursus worden de punten bij elkaar opgeteld en is er de afsluiting. De beste deelnemer per groepje mag naar voren komen en krijgt uit handen van Peter van Kruistum van hengelsport-shop 't Guppy een mooie hengel mee naar huis. Peter Dorlas van de hengelsportvereniging bedankt de vrijwilligers en deelnemers voor hun inzet en sluit hiermee de laatste jeugdviscursus van 2015 af.
Met dank aan; De medewerkers van hengelsport-shop 't Guppy, leden van het Tornadoteam, de vrijwilligers van hsv Voor Ons Plezier. De foto's van deze dag zijn gemaakt door Cora Poortman.
Voor meer foto's, klik op de onderstaande foto